Energie bewust ondernemen

Energie bewust ondernemen

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den Heuvel Aannemersbedrijf B.V. bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om een duurzame speler te zijn in deze sector. “We kiezen voor de meest verantwoorde stappen”, stelt Marco Bervoets. Hij doelt hiermee op innovatief materieel, flinke energiebesparingen, een lagere footprint én een groene mindset.


Het familiebedrijf Van den Heuvel is in 2021 65 jaar werkzaam binnen de infrastructuur. Manager Bureau Ondersteuning Marco Bervoets: “We zijn actief binnen de infrastructuur voor water, energie en telecommunicatie. Concreet houdt dit in dat we met zware diesel aangedreven machines aan het werk zijn voor onder andere netbeheerders en waterschappen. In 2011 werd de CO2-prestatieladder binnen de sector geïntroduceerd. We zijn hier meteen mee aan de slag gegaan.”

Vliegende start
Het was dé kickstart van een duurzaam offensief. “In 2013 behaalden we trede 3 van de CO2-prestatieladder. In 2016 gingen we naar trede 5. Zo’n certificaat is niet alleen handig om aan opdrachtgevers te kunnen overhandigen; het zet je als bedrijf ook aan het denken. Vanaf toen waren duurzaamheid en energiebesparing prioriteit.”

Alleen het beste materieel
Waar zich dat allemaal in uit? “We kochten pas twee nieuwe graafmachines en een hoogwerker. Het gaat om de schoonste machines die verkrijgbaar zijn. We wachtten in sommige gevallen bewust met de bestelling, omdat we zo over de nieuwste technieken beschikken. Zo zijn we in Tilburg verantwoordelijk voor onderhoud en vervanging van alle openbare stadsverlichting. De motor van deze hybride hoogwerker draait niet als we aan het werk zijn.”

Ook belangrijk: groene mindset
Niet alleen het materieel is state of the art; ook aan de mindset van de medewerkers wordt continu gewerkt. Marco Bervoets: “Onze machinisten volgen trainingen om de machines goed, zuinig en veilig te bedienen. Het is een absolute voorwaarde dat zij bewust in het werkveld staan. We spreken elkaar ook aan als er onveilige of onnodige energieslurpende situaties ontstaan.”

Die belangrijke extra stap
Energiebesparing op huisvesting maakt een relatief klein onderdeel (5%) uit van de totale footprint van Van den Heuvel. Het familiebedrijf beschouwt het toch als een wezenlijk element van de verduurzamingsslag. “Ons hoofdkantoor staat in Heesch. In totaal hebben we negen vestigingen. We geloven hier niet in half werk. Als we duurzaam werken, dan dient onze huisvesting dat ook te zijn. Vandaar dat we onder andere kiezen voor 800 zonnepanelen (320.000 kWh per jaar), warmte-koude-opslag, drie volledig gasloze vestigingen, elektrische heaters, ledverlichting, energiemonitoring en goed geïsoleerde panden.”

Bevestiging van RVO
Al met al is Van den Heuvel energiezuinig in de infra op weg. “Het is altijd fijn om hierin bevestiging te krijgen. Uiteraard hebben ook wij een informatieplicht energie. Deze vragenlijst werkt verhelderend. We beseften dat we de afgelopen jaren op eigen initiatief heel veel energiebesparende maatregelen genomen hebben. Wat betreft onze footprint doen we zoveel meer dan we op papier moeten doen. Dat geeft voldoening.”

Tip: zet eerste stap
Zijn er tips voor andere ondernemers?
Marco Bervoets: “Het belangrijkste is die allereerste stap. Voor ons was dat de CO2-prestatieladder. Bewaar vooral de rust en blijf doorlopen. Een duurzame bedrijfsvoering en energiebesparingen zijn niet in een dag geregeld. Financieel en technisch gaat dat niet. Wed zeker ook niet op één paard. Kijk breed naar wat er op welk moment kan en nodig is.”

Echte revolutie op komst
Het aannemingsbedrijf denkt overigens op de drempel te staan van een nog duurzamere toekomst. “We bewegen ons in een markt die nog steeds op fossiele brandstoffen draait. Als je het mij vraagt, staan we aan het begin van de echte revolutie: diesel en benzine moeten eruit. Voor ons een geruststellende gedachte dat we al veel stappen gezet hebben en nu dus in een duurzame kopgroep koersen.”